Oktober

Mange fine farver nu, så gå i planteskolen og se, om der er nye spændende planter netop nu. Det er der.

De sidste frugter plukkes, enkelte æbletyper kan vente til november. Gå frugttræerne igennem for såkaldte mumier, tørrede rådne frugter, da de ellers gemmer på svampesporer, der inficerer næste års blomster på træet. Fænomenet findes især i blommetræer, men ses i alle frugttræer. Frugtbuske og frugttræer kan udtyndes stadigvæk.

Der er stadigt meget at høste de fleste steder. Gulerødder, pastinak, persillerod, runde rødbeder kan dækkes med nedfaldne blade. Bladene kan holdes på plads med plastik med lidt jord på eller hønsenet. Med de milde vintre, vi har fået efterhånden, kan friske gulerødder høstes hele vinteren igennem. Cylindriske rødbeder er mere frostfølsomme, da de sidder en del over jordoverfladen med rodstykket. Selleri må tages op og gemmes frostfrit. Blegselleri, også kaldet bladselleri, kan også beskyttes med blade, de tåler lidt frost.

Rodfrugter kan også opbevares indendørs, men må holdes lidt fugtigt og overdækket for ikke at tørre ud. Vrid toppen af rødbeder i stedet for at skære den af, det nedsætter også fordampningen.

I staudehaven er der stadig blomster til en buket til at tage med hjem. Løg kan stadig lægges, eventuelt også i potter, der graves ned udendørs. De kan så tages ind sen vinter og drives.

Er georginer eller dahlia og alle lignende knolde og rødder ikke taget ind endnu, er det høje tid. Gør dem nogenlunde rene og tør dem, så de er tørre at se på. Gemmes efterfølgende f.eks. i tør spagnum i kasser.

Ryddes og rengøres. Tomatstængler med umoden frugt kan lægges et tørt og frostfrit sted, hvorefter de vil eftermodne. En anden mulighed er syltede grønne tomater.

Nogle sommerblomster, som fuchsia og pelargonier, kan tages ind, klippes tilbage og renses for blade, der eller vil rådne i løbet af vinteren.

Derefter dækkes de omhyggeligt, så de kan holde frosten ude.

Evaluer den sæson, der er ved at slutte. Hvad var godt? Hvad var ikke? Hvad og hvorfor gik galt? Til næste sæson har vi glemt det og lærer derfor for lidt af det.