Juni

Frugttræer kan beskæres, især blomme, æbler, pærer og kirsebær. Husk vanding før og efter plantning.

Nogle begynder med hækklipning, men vent hellere noget endnu. Det er ikke rart at klippe hovedet af små fugleunger.

Vær opmærksom på svampeangreb, især Monilla ses tit nu, især på stenfrugtfamilien. Angrebne steder klippes væk og fjernes.

Roserne gås igennem for skader, pilles og vandes, ikke ofte men grundigt. Husk at give 8 gram gødning pr. plante før vand en gang om måneden.

Klippes, nusses og vandes efter behov, bedst om aftenen eller nat, for at undgå vandspild.

Eventuelt gødes med lidt kvælstofgødning, derefter gerne en regnbyge.

Kartofler hyppes, de første afgrøder kan høstes. Husk at have afløsere parat, som salat og lignende spinat, dild og lign. sås over flere gange, gerne hver fjortende dag. så der kan høstes over en lang periode.

Rødbeder og lignende tyndes ud, så de tilbage værende kan udvikle sig.

Nu kan der også plantes majs, squash, sås asier og frilandsagurker og slige ting. Prøv også porrer, selleri og bladselleri samt persille. Alle disse kan sås og for kultiveres, men også købes som små planter i bakker, og så plantes ud.

Prøv at så pralbønner ved et hegn eller lign. De klatrer op, er meget smukt blomstrende, og bønnebælgende er gode at spise i salater, eller bedre bare at gnaske frit fra planten.

Nogle af de tidligste stauder er færdige med at blomstre og kan klippes lidt tilbage for at få en pænere vækst. Prøv at tage frø, og så det straks efter høst af frøene. For eks. julerosefrø spirer nemt på den måde. Gemmes de, går frøene i dvale og kan være svære at få i vækst senere.

Vand alle planter omhyggeligt. Bruges kapillærkasser, opvarmes vandet før det hældes i kasserne. En farvet tønde samler varme om dagen, så kan vandet bruges efter behov om weekenden. Dette giver en bedre rodtemperatur.

Kom gødning i vandet, 10 gram gødning pr. 10 liter vand. Beskær ofte. Agurk – Sideskud afkortes efter 3-4 blade og en afsat agurk. Sideskud fjernes på tomater, undtagen sherrytomater, inden de bliver 10 cm store. De kan bruges som stiklinger, da de meget nemt slår rod.

Tomater rystes let ved besøg i drivhuset, for at fremme bestøvning. Meloner håndbestøves.

Vær opmærksom på skadedyr og svampeangreb. Skadedyr kan bekæmpes med nyttedyr, vær gerne flere om brug af disse, så man kan supplere med nyttedyr fra venner og naboer. De kan forsvinde ved fødemangel. Insektsæbe kan ligeledes bruges med held.

Husk overbrusning og skyggegivning.

Er der for meget at høste, er gaver fra haven altid velkomne hos venner og bekendte.

Skal der vandes, så giv meget og med gode mellemrum. De 2 øverste cm. udtørres af solen, så det får planterne ingen gavn af. Vandes der for lidt, trækker planterødderne op og bliver endnu mere tørkefølsomme. Vand så jorden bliver fugtig i dybden. Mål gerne hvor meget vand, der tilføres, så man bliver bevidst om vanding.