August

Der kan plantes nu, husk at vande meget godt før og efter. Stedsegrønne skal plantes, mens jorden er varm, så rødderne er godt i gang inden vinter.

Stenfrugt, (Kirsebær og lign) Birk, Ahorn og Valnød beskæres bedst nu og i september. Formklipning og hækklipning kan ligeledes udføres nu. Klipning af buksbom bør kun ske i tørvejr for ikke at invitere til svampeangreb.

Høst af tidlige frugter starter nu. Deres holdbarhed er ofte kort, så de må bruges inden længe. Dårlige og mugne frugter skal også høstes og bortskaffes, da de ellers bærer svampesmitten med til næste års frugter. Frugttræer kan stadig beskæres. Husk de 3 bærende grundregler:

1.Fjern alle syge og skadede grene.

2.Fjern grene der vokser nedad, eller ind mod centrum.

3.Fjern grene der krydser og rører hinanden. Bagefter tyndes der almindeligt ud. Vandris (grene der vokser lodret op) bremses efter følgende princip. 1/3 af skuddene fjernes ved basis. 1/3 klippes af 3-4-5 knopper oppe ad skuddet. 1/ af de resterende grene klippes af lidt under skudspidsen. På den måde bremses den voldsomme ny vækst. Dette sker ofte efter for sen og lidt voldsom beskæring.

Lidt vand, hvis det er tørt, og let gødning før vanding. Vertikalskæring styrker rødderne og ødelægger meget ukrudt.

Løgtoppe lægges ned for at bremse vækst og hæve tørstofindholdet i løgene. Dette øger holdbarheden væsentligt. Er der en god tør periode, kan de tages op, hvis toppene er visne og tørres videre under et halvtag. Er der brug for dækafgrøder er Sennep eller Blodkløver en mulighed.

Masser af blomster. Eventuel frøhøst. Prøv om der er modent frø i blomsterhovederne. Skær stilken af, hæng den op med blomsterhovedet nedad, gerne i en pose, da frøene vil forhåbentligt drysse ud. Husk det ikke altid, at børnene bliver ligesom forældrene, dette gælder også i blomsterverdenen.

Læg mærke til hvilke blomster, der besøges mest af blomsterfluer og mariehøns, det er de dyr, der hjælper os mest med bekæmpelse af skadedyr. Ligeledes se hvilke der tiltrækker bier og sommerfugle. Sommerfugle og humlebier er nogle af de sødeste væsner i vore haver. Hvis havekolonien kan finde et par hjørner og lade dem ligge hen med Brændenælder og andre normalt uønskede vækster, der tjener som fødeplanter for sommerfuglebørn.

Vær opmærksom på småangreb af svamp og skadedyr. Angrebne blade fjernes. Sørg for god udluftning om aften og nattetide. Beskær lidt hårdere end før for at skaffe mere ventilation. En lille blæser kan være til stor hjælp. Vand ikke om aftenen. På vin klippes en del blade væk for, at solen kan komme til at skinne på klaserne. Orker man, er det fint at tynde klaserne ud, så de resterende druer får mere plads, og klaserne tørrer bedre inde mellem de enkelte frugter. En brodersaks er fremragende til dette arbejde. Er det for meget kan en alm. reduktion af klaserne også være godt.

Det er en god tid at stiklingeformere mange planter. Klip et 10 – 15 cm. stykke af en stængel eller gren. Fjern bladene forneden på stykket, knopper eller blomster fjernes også. Tag nogle potter med så og priklejord, vand den godt op, så vandet løber ud og stil potten med stiklinger ind i en plastpose, er lukkes helt til, så der er lufttæt. Potten stilles lyst og varmt, 20 grader cirka, men absolut uden solskin, da dette vil svide stiklingerne. Hold øje med svamp på bladene, i så fald må angrebne blade fjernes. I løbet af få uger vil der dannes rødder, og dermed nye planter. Disse vænnes til livet udenfor kuvøsen ved, at der laves huller i posen, og dermed langsomt kommer mere tør luft ind omkring de nye planter. Det er meget forskelligt, hvilke planter der kan formeres på denne måde, men rigtig mange kan. Prøv jer frem og spørg i havekolonien, mange gør det allerede.