April

Der kan plantes og flyttes, stedsegrønne dog først sidst på måneden, når jordtemperaturen er hævet. Husk vanding.

Kontroller rhododendron og lign. for vandmangel.

Roser kan beskæres fra midten af måneden. Roser gødes 3 – 4 kilo pr 100 m². Gød en gang om måneden frem til august.

Lavendel og lyng klippes også tilbage.

Syge og døde grene fjernes, beskæring venter til senere. Godt at udbringe kompost til buske og træer.

Gødning kan tilføres, 2 til 3 kilo pr. 100 m². Er det let jord, så tilfør gødning generelt fordelt over mange gange sæsonen igennem.

Troml om nødvendigt plænen. Vertikal skæring er en meget god plænebehandling. Både mod ukrudt, mos og det løfter meget planteaffald op fra bunden af plænen, der kan hindre et godt luftskifte til græsrødderne. Plænen klippes de første gange, gerne med lidt høj klippehøjde.

Der kan sås, og sættes kartofter i køkkenhaven. Varmekrævende kulturer må vente. Småplanter af salat og lign. kan udplantes, men beskyt mod nattefrost, gerne med fiberdug. Mange steder kan der være frost maj måned ud. Plastik kan bruges, men må fjernes når planterne er kommet op, da de ellers meget nemt svides i solskinsvejr.

Sommerblomster kan sås, enten hjemme, i  drivhus eller i misbænk. Brug Så- og priklejord. Frø dækkes med sand eller lign. i et lag, der er lige så tykt som frøets diameter. Små frø trykkes bare let ned i jorden.

Dæk gerne bakker eller potter med sået frø, med glas eller andet, det holder på fugt og varme. Afdækningen fjernes når de små planter viser sig.

Sent blomstrende stauder kan flyttes eller deles. Overskydende planter pottes op, og bruges til at bytte eller forære væk.

Vurder gødningsbehov. Er planterne lyse og småbladede kan der tilføres 2-3 kilo pr. 100 m². Ellers ingen gødning, da det giver for meget vækst, og for få blomster. Dette gælder ikke sommerblomster i samme omfang. Der findes Osmocote gødning til krukker, der frigiver gødning over en lang vækstperiode. Det er dyrt men godt.

Der kan plantes og sås. Tomater, agurker og lign. vil ofte være for tidligt at plante, hvis der ikke er tilskudsvarme.

Sommerblomster som Fuchsia, Pelargonier og Dahlia startes op i potter.

Gå i planteskolen og se hvad der er pænt lige nu – eller tag en aftentur rundt i havekolonien og se hvad der er flot lige nu.

Få en snak med naboer og kollegaer omkring jer. Der er mange gode råd at hente!